Cydry

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.

Winnica online

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.